Kawa ma właściwości zdrowotne, mniej złych skutków
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych płynących z picia kawy. Jedną z takich korzyści jest pobudzający wpływ na twoją czujność. W rzeczywistości stwierdzono, że kawa zwiększa czujność nawet o 15%.
Kofeina jest środkiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy, co oznacza, że zwiększa ciśnienie krwi oraz tętno. Dzieje się tak, ponieważ zawiera silny stymulant znany jako kofeina. Kilka kontrolowanych badań na ludziach wykazało, że picie kawy zmniejsza różne aspekty funkcjonowania mózgu, w tym pamięć, nastrój, czujność, poziom energii, czujność i ogólną sprawność poznawczą. Stwierdzono również, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona.
Korzyści na tym się nie kończą. Stwierdzono, że przeciwutleniacze zawarte w kawie są szczególnie ważne w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Choroba charakteryzuje się osobą starszą cierpiącą na utratę pamięci, koordynacji i mobilności. Uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w kawie pomagają opóźnić postęp tej choroby. Kilka badań wykazało, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie powoduje zmniejszenie odkładania się płytki amyloidowej w mózgu starszych szczurów (Aluvaid-3). Związek ten został powiązany z rozwojem choroby.
Kolejną ważną właściwością kawy jest zawartość kofeiny. Kofeina jest głównym składnikiem stymulującym układ nerwowy naszego organizmu. Ziarna kawy palone w wysokich temperaturach uwalniają duże ilości kofeiny i innych lotnych aromatów. Są one zawarte w ziarnach, które są następnie mielone i dodawane w postaci kawy w proszku.
Kawa to dobry wybór dla tych, którzy chcą żyć dłużej. Wiadomo, że regularne spożywanie kawy przez osoby pijące kawę powoduje mniej chorób serca i mniejsze ryzyko niektórych rodzajów raka. Kawa zawiera również polifenole, o których wiadomo, że spowalniają proces starzenia. Polifenole są rodzajem przeciwutleniaczy znajdujących się w skórkach winogron i nasionach. Badania te pokazują, że osoby pijące kawę rzadziej cierpią z powodu przedwczesnej śmierci.
Udowodniono, że kawa nie tylko pomaga żyć dłużej, ale również zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Jednym z najczęstszych rodzajów raka spowodowanych stylem życia jest rak jelita grubego. Rak okrężnicy najczęściej dotyka osoby starsze, ale może dotknąć każdego. Jest to najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w Ameryce i można jej uniknąć, jeśli osoby pijące kawę po prostu przestaną ją pić. Badania wykazały, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na raka okrężnicy, raka przełyku i raka płuc.