Kawa ma właściwości zdrowotne, mniej złych skutków
5/5 - (1 vote)

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych płynących z picia kawy. Jedną z takich korzyści jest pobudzający wpływ na twoją czujność. W rzeczywistości stwierdzono, że kawa zwiększa czujność nawet o 15%.

Kofeina jest środkiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy, co oznacza, że ​​zwiększa ciśnienie krwi oraz tętno. Dzieje się tak, ponieważ zawiera silny stymulant znany jako kofeina. Kilka kontrolowanych badań na ludziach wykazało, że picie kawy zmniejsza różne aspekty funkcjonowania mózgu, w tym pamięć, nastrój, czujność, poziom energii, czujność i ogólną sprawność poznawczą. Stwierdzono również, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona.

Korzyści na tym się nie kończą. Stwierdzono, że przeciwutleniacze zawarte w kawie są szczególnie ważne w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Choroba charakteryzuje się osobą starszą cierpiącą na utratę pamięci, koordynacji i mobilności. Uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w kawie pomagają opóźnić postęp tej choroby. Kilka badań wykazało, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie powoduje zmniejszenie odkładania się płytki amyloidowej w mózgu starszych szczurów (Aluvaid-3). Związek ten został powiązany z rozwojem choroby.

Kolejną ważną właściwością kawy jest zawartość kofeiny. Kofeina jest głównym składnikiem stymulującym układ nerwowy naszego organizmu. Ziarna kawy palone w wysokich temperaturach uwalniają duże ilości kofeiny i innych lotnych aromatów. Są one zawarte w ziarnach, które są następnie mielone i dodawane w postaci kawy w proszku.

Kawa to dobry wybór dla tych, którzy chcą żyć dłużej. Wiadomo, że regularne spożywanie kawy przez osoby pijące kawę powoduje mniej chorób serca i mniejsze ryzyko niektórych rodzajów raka. Kawa zawiera również polifenole, o których wiadomo, że spowalniają proces starzenia. Polifenole są rodzajem przeciwutleniaczy znajdujących się w skórkach winogron i nasionach. Badania te pokazują, że osoby pijące kawę rzadziej cierpią z powodu przedwczesnej śmierci.

Udowodniono, że kawa nie tylko pomaga żyć dłużej, ale również zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Jednym z najczęstszych rodzajów raka spowodowanych stylem życia jest rak jelita grubego. Rak okrężnicy najczęściej dotyka osoby starsze, ale może dotknąć każdego. Jest to najczęstsza przyczyna zgonów z powodu raka w Ameryce i można jej uniknąć, jeśli osoby pijące kawę po prostu przestaną ją pić. Badania wykazały, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na raka okrężnicy, raka przełyku i raka płuc.